Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

"Sladký" svět bakterií: metodické přístupy využívané v analýze bakteriálních glykoproteinů
Autoři: Balonová Lucie | Hernychová Lenka | Bílková Zuzana
Rok: 2010
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Vojenské zdravotnické listy
Název nakladatele: Univerzita obrany v Brně
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 54-59
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze "Sladký" svět bakterií: metodické přístupy využívané v analýze bakteriálních glykoproteinů Glykosylace proteinů hraje významnou úlohu v patogenitě některých bakterií. V předloženém příspěvku uvádíme jednak přehled současných analytických metod, které se využívají v analýze glykosylací eukaryotických proteinů, a dále pak metody s experimentálně ověřenými modifikacemi, které mohou být aplikovány při studiu prokaryotických glykoproteinů. glykosylace; glykan; glykoprotein; chromatografie; hmotnostní spektrometrie
eng "Sweet" world of bacteria: methodical approaches used in bacterial glycoproteins analysis Protein glycosylation plays an important role in the pathogenicity of certain bacteria. In this article, we provide an overview of up-to-date analytical methods, which are being utilized in the analysis of protein glycosylation of eukaryotic origin. The methods with experimentally- verified modifications can be applied in a study of prokaryotic glycoproteins as well. glycosylation; glycan; glycoprotein; chromatography; mass spectrometry