Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

vyzkumnici_z_univerzity_pardubice_vyvinuli_test_ktery_pozna_onemocneni_podle_poruch_chuti_mudr._jan_vodicka_ph.d._autor_m._reinberk_162334.jpg

Výzkumníci z Univerzity Pardubice vsadili na neobvyklý způsob, kterým by si mohl každý doma mimo jiné otestovat, zda se nenakazil koronavirem. Jedním z vedlejších projevů některých onemocnění, ale také nemoci COVID-19, je částečná nebo úplná ztráta čichu a chuti. Samovyšetřovací test s využitím mobilní aplikace by na propukající chorobu poukázal už při začínajících poruchách chuti a absenci jiných příznaků.

Vztah fungování čichu a chuti je velmi úzký. U pacientů s poruchou čichu dochází i k mírnému zhoršení chuťové funkce. Po prodělání nemoci COVID-19 někdo ztratí čich a chuť na pár dní či týdnů, někdo se s problémy může potýkat mnohem déle,“ říká MUDr. Jan Vodička, Ph.D. z Fakulty zdravotnických studií. Lékař se dlouhodobě se svým týmem zabývá ideální metodou pro záchyt chuťových poruch.

Na projektu setu pro samovyšetření chuti se podílí Fakulta zdravotnických studií, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci s Pardubickou nemocnicí. Chuťové proužky slouží k vyšetření čtyř základních chuťových kvalit – tedy sladké, slané, hořké a kyselé. Na každém proužku, který tvoří buď filtrační papír, nebo folie, je nanesena chuťová látka. Proužek si pacient přiloží na jazyk a musí uvést, jakou chuť cítí,“ vysvětluje MUDr. Jan Vodička.

Chuťový test by v současnosti mohl sloužit jako doplněk k vyšetření u nemocných s COVID-19. Nemá nahradit antigenní testování nebo testy PCR. Umožnil by ale vyšetření funkce chuťových buněk nejen u nemocných s koronavirem, ale také u lidí s neurologickými a metabolickými nemocemi. Ve spolupráci s Centrem transferu technologií a znalostí Univerzity Pardubice už probíhají jednání s lékárnami a výrobci léků. Tým lékaře Vodičky chce do budoucna rozšířit okruh spolupracovníků také o zahraniční centra v Drážďanech a v Ženevě.

Tým Jana Vodičky získal loni grant na výzkum Vyšetření chuti v době epidemie COVID s využitím telemedicíny z programu podpory projektů proof-of-concept na Univerzitě Pardubice, jehož poskytovatelem je Technologická agentura ČR. Je součástí Programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA 2.

Pardubice 8. dubna 2021                       

Mgr. Martina Macková,

vedoucí Oddělení propagace a vnějších vztahů Univerzity Pardubice