Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

21_06_19_olomouc_skrvs_114_2_166641.jpg

V termínu od pátka 18. 6. 2021 do neděle 20. 6. 2021 proběhlo v Olomouci výjezdní zasedání Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ), které hostila Univerzita Palackého v Olomouci.

Toto zasedání bylo vůbec prvním zasedáním v tomto roce, kde se mohli osobně sejít nově zvolení delegáti vysokých škol reprezentující studentskou obec. Zúčastnilo se celkem 37 delegátů a delegátek z 20 českých vysokých škol včetně delegátky a jejího náhradníka z naší univerzity.

První den probíhaly seznamovací a teambuildingové aktivity v Pevnosti poznání, kde byla také zařazena přednáška doc. PhDr. Tomáše Lebedy, Ph.D. z katedry politologie a evropských studií na téma volebních systémů. Následovala prohlídka centra města Olomouc.

Následující den se sešli členové SK RVŠ v rámci jednotlivých komisí a pracovních skupin, kde řešili aktuální problémy. V Komisi pro doktorské studium (KDS) se například řešila příprava příručky pro nové doktorandy, která by měla sloužit pro lepší orientaci v doktorském studiu, diskutovalo se jejím vydání jak v českém, tak i v anglickém jazyce. Dále je připravován dokument s příklady dobré praxe z přijímacích řízení do doktorského studia. V Komisi pro vysokoškolskou samosprávu (KVS) se řešila kvalita vzdělávání, samospráva, a to především otázka motivace studentů vstupovat do akademických senátů a komisí, a digitalizace. K problematické hodnocení kvality vzdělávání z pohledu studenta zpracovává komise dokument s příklady dobré praxe a fungování systémů hodnocení výuky na českých vysokých školách.  V pracovní skupině pro propagaci (PRASK PR) se řešilo zlepšování viditelnosti SK RVŠ a její větší mediální dosah. V pracovní skupině pro zahraniční záležitosti (PRASK ZZ) se řešila otázka politické situace v Bělorusku a její dopad na akademickou obec (viz dále).

Následně se všichni delegáti sešli na tzv. plénu SK RVŠ, kde se řešili následující věci:

  • Vyplácení nebo finanční odměna za odvedenou práci studentů ze zdravotnických fakult, kteří měli nařízenou pracovní povinnost z důvodu pandemie COVID-19.
  • Z pohledu zahraničních záležitostí se řeší možnosti přijímání politicky perzekuovaných studentů, ale i akademických pracovníků, a to převážně z Běloruska. V případě, že k jejich přijímání dochází i na naší univerzitě, SK RVŠ má zájem o sdílení podmínek, za kterých byli přijímáni a způsobu financování.
  • Aktuálně je otevřená otázka státní dotace na stravování pro studenty, která je stále ve výši 17,- Kč. Jednání probíhá jak o zvýšení dotace, tak o restrukturalizaci systému dotací na stravování.
  • Důležitým tématem bylo řešení problému sexuálního obtěžování na akademické půdě, a to jak ze strany akademiků, tak studentů. Několik českých univerzit a vysokých škol aktivně řeší tuto problematiku, sestavují pracovní skupiny nebo komise, které jsou k dané problematice školeni. Školy (resp. studenti) jsou připraveny poskytnout informace a zkušenosti s řešením těchto situací, a lze předpokládat, že se SK RVŠ bude tímto tématem dále zabývat.

Dále Studentská komora Rady vysokých škol připravuje udílení Ceny Jana Opletala, které se bude konat v tomto roce.

Pokud se chcete zapojit do řešení uvedených problémů a otázek, nebo máte nějaké doplňující dotazy či náměty do diskuze, klidně se ozvěte naší delegátce nebo náhradníkovi delegáta. Budeme rádi za jakoukoliv vaši aktivitu.

Patricie-Anna Reitzova  (FES)                     Jiří Šlapák (DFJP)

Delegátka                                                          Náhradník delegáta